Kultúra, líra, vers a 21. században

Ha magához tér a lelked, kérdezd a szíved. Hova dugta el a mosolyát?

 

Gondolatok

Tudjátok sok ilyen levelet olvastam már, mint amit most ide leírok.Mondhatod azt, hogy üres duma, bla bla bla...! De én ezeket megtapasztaltam és tudom, azok is akik erről írnak,Ők már szeretik magukat.
Saját hitrendszerünk van. Megváltoztatni nem igen lehet. Azt gondolod, ami neked jó az másnak is jó. Ezt megváltoztatni csak akkor van esély ha ikerlángok, mondjuk úgy, lélektársak megtalálják egymást.Ők elfogadják a másikat úgy ahogy vannak.Nincs kényszerük arra, hogy megváltoztassák, inkább segítik.A másik lehetőség. Ha tapasztalásaink bebizonyítják az ellenkezőjét.Vagy legalább is rámutatnak a hibákra mivel gátolnak benned valamit.
Ha gátként jelenik meg az zavarólag hat, és lépésre kényszerít. De ha mégsem lépsz akkor a környezetünkben keressük a hibát.
Régi hitrendszerünk is akadály lehet.Nem akarjuk felismerni a változásokat, bele fogunk a múltunkba ragadni.A félelem is nagy úr lehet.De mindig van választási lehetőség.A többség mindig a könnyebb utat választja felvállalva a további "pofonokat" az élettől vagy bár ki mástól.Mindenkiben van félelem.Egy bizonyos pontnál túl léphetünk rajta, vagy sem.Itt válunk ketté és itt ennél a pontnál fogunk egymással szembe nézni.
Azt mondod, hogy én könnyen beszélek? Valószínű én szembenéztem a félelmeimmel amíg te, még mindig ott toporogsz azon a bizonyos ponton. Addig abban a hitrendszerben maradsz.Ott lesz rajtad a félelem szemellenzőként. Tiéd a döntés.Felhívás keringőre az élettől.Tudsz e táncolni önmagaddal, hogy másokkal is tudj?
Jön a kérdés! Mit szólnak hozzá mások? Ahogy te "irigykedsz" azokra akik tovább tudnak lépni, úgy rád is fognak.Ez egy más világ lesz.Kilépsz az árnyékodból, megfontoltabb leszel. Meggondolod mit mondasz és mit teszel.Többé nem engeded, hogy mások befolyásoljanak és ők mondják meg neked mi lenne jó. Mert az csak nekik lenne jó.Látni és érezni fogod ezeket a dolgokat.Fogod a kabátod és lelépsz.Nem fog érdekelni, nem lesz hatása rád.Megtanulod magadat szeretni és elfogadni. Mert megoldottad magad. Az élettől kapsz ajándékot is. Elmúlnak belőled azok a gondolatok, zavaros képek, hogy , ki,mit, mikor miért tesz vagy nem tesz.Rá fogsz jönni, semmi dolgod velük. Ez az Ő életük. Ahogy a közmondás is mondja-"mindenki söpörgesse a saját portáját" .Miért akarod vinni mások gondját? Nem azt mondom, hogy  ne hallgasd meg, de ne te cipeld. Van neked is csomagod.

Jó munkát magadhoz!0_12-sorv-szalag403.png

 

Hatalmi játszmáink

Talán vagyok már olyan korban és vagyok olyan bölcs, hogy ezeket a tapasztalatokat is megosszam veletek. Először csak olvastam róluk. Majd az évek során meg is tapasztaltam. Főleg mikor a magaméval találkoztam.Lassan azért sikerül elhagynom.

Az emberek többségének van hatalmi játszmája.Manipuláljuk egymást. Ki így, ki úgy.

Négy jól felismerhető típusa van.

1. Megfélemlített.

Azok az emberek akik szavakkal vagy tettekkel fenyegetnek.Ha vissza reagálunk rá akkor már a másik fél lesz fölénybe. ill. fogja leszedni az energiánkat.A végén ez a valóságban tettlegességgé válhat.Ilyenkor a másikból "szegény én" lesz.Például szülő gyerek kapcsolatnál. Ha a gyerek majd felnő akkor ő is ezt a mintát fogja vinni tovább. Nem akarom példával illusztrálni, gondolom mindenki hallott már hasonlóról. Egyszerűen hagyd ott, ne is vegyél róla tudomást.

2.

Vallató.

Kérdéseket tesz fől és mindenben a hibát keresi. S ha megtalálja bírálat alá veszi.Ez által hatol be a másik világába.Ha a stratégia beválik a másik fél félszeggé válik, elvesztve önbizalmát.A vallatók hozzák létre a zárkózottakat és fordítva is igaz. Kérdésre kérdéssel válaszolj.

3.

Zárkózott.

Magányosnak visszahúzódónak mutatja magát.Elhiteti önmagával, hogy óvatos. Abban reménykedik, hogy valaki becsatlakozik a drámájába. Kíváncsivá teszi, hogy mi is a helyzet vele.Minél tovább marad rejtélyes annál több energiát tud elvenni a másiktól. Távolságtartó embert játszik. Így lemarad sok jelentős dologról.Talán a legjobb megoldás, hogy nem szánsz rá további időt.

4.

Szegény én

Aki elmeséli milyen rettenetes dolgok történnek vele.Ha nem vagy hajlandó segíteni akkor ezek a szörnyűségek tovább folytatódnak.Ő aki a legpasszívabb módon manipulál, próbál energiát szerezni mástól.Bűntudatot akar ébreszteni benned.E legegyszerűbb ha közlöd vele, nem fogod megoldani a problémáját és ott hagyod.

Én csak jelzőtáblákat raktam ki. Hogy mit akarsz észre venni és mit nem, az már a te dolgod.

 

 0_12-sorv-szalag403.png

 

Gondolataim.

Megéltem maradéktalanul minden korszakomat. Mindegy milyen volt. Soha nem vágytam vissza se az óvodába sem az iskolába. Nem akartam harminc lenni negyven évesen és most sem vágyom hatvan két éves koromba ötvennek lenni.

Minden úgy volt jó, ahogy volt. Bár sokszor álltam értetlenül dolgok előtt, valahogy mégis megoldottam. Nagy bajok közepette is volt mindig egy segítő kéz vagy egy mosoly egy biztatás,amiben erő volt. Öröm, boldogság közé is kerültek könnyek és szomorú pillanatok.

Így ismertem meg önmagam. Saját kudarcaim által amik tanítottak. Nem jártam önismereti kurzusokra. Az élet leckéi neveltek formáltak és tartottak tükröt elém.A bölcsességet, tudást nem lehet ilyen helyen megismerni.Nincs mögötte semmi.Felfújt lufi ami ki fog durranni. Illúzió hizlalás.

Ha valamit nem tudunk vagy nem értünk az azért van mert nem vagyunk érettek arra hogy tudjuk és ismerjük.Ahelyett, hogy szembenéznénk önmagunkkal, kitesszük a felelősségünket egy ilyen csoportba. Félsz! Mert csak jót akarsz magadról tudni és olyan álomba ringat ez az egész, hogy elhiszed, mindent megtettél magadért s ha ez másoknak nem jó az nem a te hibád.

Mások mondják meg neked a tutit? Miért hiszed a szomszéd jobban tudja, hogy te ki vagy, mint saját magad?Ő éli az életed? Mind, mind hazugság.

Ettől megszabadulni csak úgy lehet ha félelmeid elengeded. Szembe kell nézni velük, mint én a svábbogárral.Mikor magamra maradtam nem volt aki megfogja őket és kirakja a lakásból.Hiába volt szúnyogháló, valahol mindig bejöttek.Ráment egy fél éjszakám, hogy a hálószobából kirakjam. Szembenéztem vele meg a félelmemmel. apró pici zöld szemeivel nézett rám.Hát ez is csak Isten teremtménye, élni akar, én meg aludni.Óvatosan sikerült papír zsebkendővel megfogni és kirakni oda ahova való.

Persze volt másfajta félelmem is. többek közt, hogy nem éreztem stabilnak az anyagi hátteremet.

Belebetegedtem abba, hogy "mi lesz ha..." Semmi sem lett. Csak rájöttem arra, a túlaggódástól és a félelemtől nem leszek jobban.

Az önismeret útja benned van. Semmilyen kurzus nem világíthat rá a te belső mivoltodra. Az csak neked fog megnyílni a tapasztalásaid és a válaszreakcióid által.

Jó munkát magadhoz.

----------------------------------------------------------------------------------------------

 

Önismeret
 
Egyik ismerősöm felhívott telefonon, hogy menjek vele önismereti kurzusra vagy előadásra. Már nem is emlékszem, mert nagyon mérges lettem, a meglepetéstől szólni sem tudtam. Megkérdeztem, hogy neki erre mi szüksége van? Mivel egy magabiztos embernek ismertem meg aki mindig figyel önmagára és másokra is.
A válasz az volt, hogy kitöltettek valahol vele egy tesztet és ott abból az derült ki, hogy önbizalom hiányos nem ismeri önmagát. Nem tudtam mit mondani csak annyit, hogy hülye vagy.
Miért gondolod, hogy mások jobban tudják, te ki vagy? Ez megint egy baromi nagy pénzlehúzás és manipulálás.
A megtapasztalásokat száz emberből százféle kép éli meg. Megismerni magad csak egyedül tudod.
Úgy, hogy figyelsz magadra. S ha figyelsz, akkor tudni fogod neked mi a jó.
- Mit érzel ezzel a kurzussal kapcsolatosan?
- Azt gondolom…
- Nem azt kérdeztem mit gondolsz hanem, mit érzel.
- Semmit.
- Akkor el van döntve a téma. Mindig azt tedd, amit érzel és nem azt amit gondolsz
 
Tóth Ágnes

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 107
Tegnapi: 25
Heti: 319
Havi: 1 394
Össz.: 69 336

Látogatottság növelés
Oldal: Gondolataim
Kultúra, líra, vers a 21. században - © 2008 - 2018 - toth-agnes.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Laptop 1 Ft-ért? Regisztrálj most! - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »